Śledź z dynią, pieczoną papryką i orzechami - KUKBUK
sledz ananas dynia kukbuk

Śledź z dynią, pieczoną papryką i orzechami

1 słoik

Za pomocą obieraczki tniemy dynię na cienkie wstążki. Mieszamy z solą, czuszką, miodem i sokiem z cytryny. Dodajemy olej. Odstawiamy. Po 15 minutach dokładamy porwaną na mniejsze kawałki paprykę, skórkę pomarańczy i orzechy. Pokrojone w paski śledzie wplątujemy w paski dyni już na półmisku. Odstawiamy na pół godziny. Serwujemy na plastrach podsmażonego, rumianego ziemniaka z łyżką gęstego jogurtu pod spodem. Jeśli nie macie ochoty na paprykę w takiej postaci, ta zamarynowana jesienią w słoiku też kapitalnie się sprawdzi. Postarajcie się tylko wyciąć twardą skórkę. W niektórych się udaje.

© KUKBUK 2017
Projekt i wykonanie: