Śledź curry z ogórkiem w koprze - KUKBUK
sledzie gruszka grzyby kukbuk

Śledź curry z ogórkiem w koprze

6 porcji

Ogórki ścieramy na mandolinie w cieniutkie plasterki. Oprószamy solą i odstawiamy na sicie na ½ godziny, by wypuściły wodę. Po tym czasie mieszamy je z octem, cukrem i olejem rzepakowym. A przed wyłożeniem w towarzystwie śledzi dodamy do ogórka świeżo siekany koperek.
Z majonezu, jogurtu, musztardy, curry, miodu i soku z pomarańczy ukręcamy sos doprawiony solą do smaku. Otarte z oliwy śledzie kroimy w cienkie kawałki i mieszamy z sosem najlepiej tuz przed podaniem. Nie jestem zwolennikiem przegryzania się tych śledzi. Wykładamy wśród lub na ogórkowych plastrach, posypane rozdrobnionym widelcem jajkiem. Koniecznie komplet: kawałek śledzia w sosie, ogórek i jajko trafia popychane białą bułką do buzi na raz.

© KUKBUK 2017
Projekt i wykonanie: