Słodkie marynowane śledzie ze śliwkami i suszonymi grzybami - KUKBUK
sledzie na slodko kukbuk

Słodkie marynowane śledzie ze śliwkami i suszonymi grzybami

1 duży słoik

Słodkie marynowane śledzie ze śliwkami i suszonymi grzybami

Śledzie zalewamy mlekiem i odstawiamy na godzinę. Następnie odcedzamy. Grzyby zalewamy 100 ml wrzątku i odstawiamy na 30 minut.

Na patelni prażymy goździki, anyż, ziele angielskie. Gdy zaczną intensywnie pachnieć przekładamy je do młynka i dokładnie mielimy. W garnku podgrzewamy ocet z cukrem, liśćmi laurowymi i pastą pomidorową. Gdy składniki się połączą dodajemy śliwki, zmielone przyprawy, grzyby wraz z zalewą.

Odstawiamy do wystygnięcia. Śledzie kroimy na kawałki. Wkładamy do słoika i zalewamy wystudzoną marynatą. Odstawiamy na kilka dni do lodówki.

© KUKBUK 2017
Projekt i wykonanie: