Skorzonera w szczypiorkowym cieście - KUKBUK
skorzonera kukbuk

Skorzonera w szczypiorkowym cieście

4 porcje

Skorzonerę obieramy i obgotowujemy przez około 10 minut. Następnie studzimy, kroimy w słupki i obsmażamy na niewielkiej ilości oleju na złoty kolor. W miseczce łączymy majonez z olejem z pestek dyni. Aby sos zrobił się delikatniejszy, możemy rozcieńczyć go dwiema łyżkami wody.

W rondelku rozgrzewamy olej do smażenia skorzonery. Do miski wlewamy zimną wodę i powoli dosypujemy mąkę. Mieszamy przez cały czas. Ciasto powinno mieć rzadką konsystencję. Pod koniec mieszania dodajemy drobno posiekany szczypiorek oraz pieprz i sól. Skorzonerę delikatnie moczymy w cieście i smażymy partiami na złoty kolor. Odsączamy na ręczniku papierowym, serwujemy z sosem z majonezu i oleju z pestek dyni.

 

© KUKBUK 2017