Skordalia - KUKBUK
skordalia kukbuk

Skordalia

1 porcja

Czosnek ucieramy w moździerzu z łyżeczką soli. Ciepłe ziemniaki obieramy i przeciskamy przez praskę lub umieszczamy w malakserze. Dodajemy czosnek, migdały i 6 łyżek gorącej wody. Miksujemy najlepiej pulsacyjnie lub mocno ucieramy. Podgrzewamy lekko oliwę, oddzielnie podgrzewamy śmietanę i powoli, małym strumieniem dodajemy przemiennie do ziemniaków, cały czas miksując. Na koniec dodajemy sok z cytryny, sól wedle uznania, gałki odrobinę i pieprz. Jeżeli pasta będzie zbyt gęsta (powinna przypominać w konsystencji gęsty budyń), dodajemy ciepłej wody. Ziemniaczana skordalia najlepsza jest bezpośrednio po przygotowaniu. Spróbujcie wędzone ryby przed podaniem wrzucić na chwilę na grill lub do piekarnika, a białe szparagi lub kalafiora wymieszać z ogromną ilością siekanego koperku i sosu na bazie zredukowanego soku z pomarańczy, miodu i sosu sojowego. Pycha!

 

© KUKBUK 2017