Shrub czereśniowy - KUKBUK
Shrub czeresniowy kukbuk

Shrub czereśniowy

1 porcja

Litrowy słój, w którym zrobimy ocet, dokładnie sterylizujemy. Czereśnie myjemy i drylujemy. Umieszczamy je w słoju razem z melisą. Ocet doprowadzamy niemal do wrzenia i zalewamy nim owoce. Zamykamy słój i odstawiamy go w ciemne miejsce na czas od 5 dni do 4 tygodni. Infuzowany ocet przecedzamy przez sito, a następnie przez filtr do kawy. Musi być klarowny! (Owoców nie wyrzucamy, tylko robimy z nich konfiturę). Czereśniowy ocet wlewamy do rondla i dodajemy cukier. Doprowadzamy do wrzenia i przelewamy jeszcze gorące do wysterylizowanej butelki.

Do pękatego szkła typu long wrzucamy czereśnie. Za pomocą moździerza barmańskiego lub końcem drewnianej łyżki rozgniatamy je tak, by puściły sok, ale się nie rozpadły. Dodajemy tequilę, syrop, sok z limonki i odrobinę wody gazowanej. Wypełniamy szklankę do trzech czwartych wysokości kośćmi lodu. Za pomocą łyżki barmańskiej (albo swizzle stick) mieszamy składniki i czekamy, aż szkło się oszroni. Dopełniamy lodem i dolewamy do pełna wody gazowanej. Dekorujemy melisą. Pijemy przez słomkę.

Przepis i zdjęcia: Julian Karewicz

© KUKBUK 2017
Projekt i wykonanie: