Shepherd's pie - KUKBUK
shepherds pie kukbuk

Shepherd’s pie

8 porcji

Tradycyjna brytyjska zapiekanka pasterska z wołowiną i warzywami syci i urzeka w swojej prostocie.

Mięso mielimy i smażymy małymi partiami na dobrze rozgrzanej patelni z oliwą, aż naprawdę mocno się przyrumieni. Przekładamy je do garnka, a na patelni przesmażamy obrane i drobno posiekane warzywa.

Dodajemy do nich rozgniecione pomidory i sos worcester, po czym smażymy około 5 minut i dodajemy do mięsa. Doprawiamy solą i pieprzem i na bardzo małym ogniu gotujemy, aż mięso będzie miękkie.

Ziemniaki obieramy i gotujemy do miękkości, rozgniatamy praską, dodajemy masło oraz sól i dokładnie ubijamy. Mięso przekładamy do ośmiu naczynek do zapiekania, na nie wysypujemy groszek, szprycą nakładamy warstwę ziemniaków na kształt kremu i posypujemy startym serem.

Zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez 20 minut.

 

Przepis i zdjęcia: Monika Walecka

© KUKBUK 2017
Projekt i wykonanie: