Sgonfiotti di castagne - KUKBUK
smazone ciastka kukbuk

Sgonfiotti di castagne

ok. 10 ciastek

Suche składniki mieszamy w misce. Dodajemy masło, jajko i zaczynamy wyrabiać. Wody dolewamy tylko tyle, by wszystkie składniki się połączyły. Gdy ciasto będzie sprężyste i zwarte, smarujemy je odrobiną oliwy i odstawiamy do wyrośnięcia na około 1,5 godziny. Po tym czasie wykładamy na stolnicę, wałkujemy niezbyt cienko i kroimy na kostki o boku długości mniej więcej 2 centymetrów. Będą pęcznieć! Smażymy na oleju, niezbyt szybko, bo będą surowe w środku (gotowe zaczynają delikatnie pękać). Odsączamy z nadmiaru tłuszczu, posypujemy mieszanką cukru i mąki kasztanowej.

 

Do tego kubek mleka i można się zabrać do oglądania starych filmów – w końcu Boże Narodzenie tuż, tuż!

 

PS Nie wiem, czy to w ramach prezentu od Świętego Mikołaja, ale udało mi się odnaleźć zdjęcia z Umbrii i z Rzymu. Dlatego dziś na ilustracjach występują okolice Spoleto, gdzie kasztanów rośnie cała masa!

 

Więcej przepisów Bartka

© KUKBUK 2017
Projekt i wykonanie: