Sernik na zimno z galaretką z marakui - KUKBUK
sernik na zimno marakuja kukbuk

Sernik na zimno z galaretką z marakui

1 okrągła forma

Przygotowujemy tortownicę o średnicy 20 cm. Rozpuszczamy w rondlu łyżkę masła, smarujemy nim boki i dno tortownicy, po czym dokładnie wykładamy papierem do pieczenia. Papier musi dobrze przylegać do formy. Sezam i amarantus prażymy na suchej patelni i przekładamy do dużej miski. Cukier wrzucamy do rondla z grubym dnem, ustawiamy palnik na średnią moc (w przypadku kuchenek elektrycznych na 3-4) i gotujemy, nie mieszając, do momentu w którym cukier zacznie się rozpuszczać. Delikatnie kręcimy rondlem, żeby cały cukier równo się rozpuścił. Gotujemy do momentu, w którym karmel osiągnie złocisto-brązowy kolor. Dodajemy wodę różaną i masło, masa zacznie bulgotać i tężeć – tak ma być. Podgrzewamy na wolnym ogniu, aż do uzyskania gładkiej masy. Wlewamy masę karmelową do ziaren i dobrze mieszamy. Szybko wylewamy ją na dno tortownicy i wyrównujemy. Odstawiamy formę w chłodne miejsce. W międzyczasie przygotowujemy masę jogurtową.

 

Moczymy płatki żelatyny w zimnej wodzie przez około 10 minut. W misie miksera umieszczamy jogurt, cukier puder i sok z cytryny. Dokładnie mieszamy. Namoczoną żelatynę odciskamy z wody, przekładamy do rondelka, rozpuszczamy i studzimy. Dodajemy do niej trochę masy jogurtowej i dokładnie mieszamy. Następnie, partiami, dodajemy jogurt do żelatyny (cały czas mieszając). Gotową masę wylewamy na ostudzony spód, wyrównujemy i odstawiamy w chłodne miejsce do stężenia.

 

Moczymy płatki żelatyny w zimnej wodzie przez około 10 minut. Marakuję myjemy, kroimy na pół i wyjmujemy z niej miąższ. W dużym rondlu zagotowujemy miąższ marakui razem z pestkami, wodą i cukrem. Zdejmujemy garnek z rondla i dodajemy odciśniętą z wody żelatynę. Mieszamy do całkowitego rozpuszczenia żelatyny. Studzimy masę i przelewamy na zastygnięty jogurtowy spód. Wstawiamy do lodówki, żeby galaretka stężała.

 

© KUKBUK 2017
Projekt i wykonanie: