Sernik z pomarańczami - KUKBUK
kukbuk przepis sernik z pomaranczami

Sernik z pomarańczami

12 porcji

Słoneczny i kremowy sernik w sam raz na pierwsze dni wiosny.

Nagrzewamy piekarnik z termoobiegiem do 170 stopni. Oddzielamy żółtka od białek. Z tych ostatnich ubijamy sztywną pianę. po czym dodajemy połowę cukru i dalej ubijamy. W osobnej misce przez 3-4 minuty ubijamy mikserem żółtka z masłem i resztą cukru. Do żółtek dodajemy cały ser, skórkę z pomarańczy, mąkę ziemniaczaną, a następnie dokładnie mieszamy. Pianę przekładamy do masy serowej i delikatnie mieszamy. Tortownicę o średnicy 26 cm smarujemy masłem, a jej dno wysypujemy bułką tartą. Wylewamy do niej masę i wstawiamy do piekarnika na godzinę. Po upływie tego czasu sernik wyjmujemy i studzimy, jednocześnie przygotowując z cukru i wody syrop. Zagotowujemy je, po czym dorzucamy do cieczy plastry pomarańczy i gotujemy jeszcze przez 10 minut. Studzimy. Wystudzony sernik ozdabiamy plastrami pomarańczy i oblewamy syropem.

© KUKBUK 2017
Projekt i wykonanie: