Sernik z solonym karmelem - KUKBUK
SERNIK Z SOLONYM KARMELEM kukbuk

Sernik z solonym karmelem

1 okrągła forma

To absolutnie najlepszy sernik z solonym karmelem jaki jedliśmy. Kruchy, czekoladowy spód, różana masa serowa i słodko-słona polewa.

Masło rozpuszczamy i studzimy. Biszkopty mielimy na drobny proszek, po czym mieszamy z masłem, kakao i migdałami. Tortownicę o średnicy 21 cm wykładamy papierem do pieczenia, a następnie ciasteczkowym spodem. Chłodzimy.

Jogurt mieszamy z wodą różaną, dodajemy ubitą śmietankę i cukier puder. Żelatynę namaczamy w zimnej wodzie, rozpuszczamy ją w kilku łyżkach gorącej wody i dodajemy do masy, a potem dokładnie mieszamy. Wylewamy na ciasteczkowy spód i schładzamy, najlepiej przez noc w lodówce.

Masło z cukrem umieszczamy w rondelku, dokładnie rozpuszczamy, a następnie dodajemy śmietankę i zagotowujemy. Zdejmujemy z ognia i dodajemy mleczną czekoladę i sól. Dokładnie mieszamy do całkowitego rozpuszczenia czekolady. Schładzamy. Sernik polewamy zimnym, ale wciąż płynnym karmelem.

Przepis: Dominika Krzemińska / Przegryź    

Zdjęcia: http://dinnershow.studio/

 

  • Marta Pilch

    Czy migdały należy zmielić czy używane są w całości? Dziękuję za odpowiedź:)

© KUKBUK 2017
Projekt i wykonanie: