Sernik z serka koziego - KUKBUK
sernik ser kozi kukbuk

Sernik z serka koziego

2-4 porcje

Mieszamy mleko i ciepłą śmietanę z serem kozim, aż uzyskamy jednolitą masę. Za pomocą miksera mieszamy wszystkie pozostałe stałe składniki, uważając, by masa się zbytnio nie napowietrzyła. Wkładamy ją do formy o średnicy 22 centymetrów, uprzednio wyłożonej mieszanką drobno pokruszonych biszkoptów z rozpuszczonym masłem i posiekanymi orzechami włoskimi. Przykrywamy wszystko folią aluminiową, żeby góra sernika nie karmelizowała się podczas pieczenia. Pieczemy w 160 stopniach w kąpieli wodnej i niedomkniętym piekarniku przez 35 minut. Po upływie tego czasu ściągamy folię aluminiową i kontynuujemy pieczenie przez kolejne 10 minut. Po wystygnięciu ciasta wkładamy je do lodówki na 12 godzin.

© KUKBUK 2017
Projekt i wykonanie: