Sernik Selernik - KUKBUK
sernik selernik kukbuk

Sernik Selernik

1 okrągła forma

Zdrowy i smaczny, cholernik!

Piekarnik rozgrzewamy do 175 stopni. Na kratce ustawiamy blachę z wodą. Tortownicę szczelnie owijamy folią aluminiową. Seler miksujemy na jednolitą masę, ser mielimy dwa lub trzy razy. Całość miksujemy. Stewię rozpuszczamy w odrobinie gorącej wody i dodajemy do masy. Dodajemy żółtka i mieszamy do połączenia się składników. Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę i delikatnie mieszamy z masą serową. Przelewamy do formy i pieczemy w kąpieli wodnej 40-50 minut. Studzimy w uchylonym piekarniku i wstawiamy na noc do lodówki. Podajemy z bakaliami lub świeżymi owocami.

 

Przepis i zdjęcie: Justyna Witkowska

© KUKBUK 2017
Projekt i wykonanie: