Sernik z palonym masłem - KUKBUK
sernik kukbuk

Sernik z palonym masłem

1 okrągła forma

Prosty i genialny maślany sernik. Koniecznie spróbujcie, niech masło i wam uderzy do głowy!

Masło topimy na patelni. Dodajemy bułkę tartą, cukier i sól. Smażymy chwilę, aż bułka się zarumieni. Wykładamy nią spód blachy (o średnicy 22 cm), dociskamy i chowamy do lodówki.

Kiedy masło zacznie się pienić, mieszamy i smażymy do momentu, aż uzyska intensywny brązowy kolor. Odstawiamy na bok do ostygnięcia. Do miski wsypujemy cukier i dodajemy przestudzone masło. Miksujemy chwilę.

Następnie dodajemy serek i jajka. Gotową masę przelewamy do blaszki. Pieczemy przez 50 minut w 150 stopniach. Studzimy i wkładamy do lodówki na całą noc.

  • Marcin Zakrzewski

    Muszę wypróbować,wygląda ciekawie 😉

© KUKBUK 2017