Sernik z musem gruszkowym - KUKBUK
sernik-z-musem-gruszkowym KUKBUK

Sernik z musem gruszkowym

1 okrągła forma

Gruszki i imbir to dobrana para na jesień. W kremowym serniku też smakuje doskonale.

W jednej misce mieszamy mąkę, proszek do pieczenia, cukier oraz imbir. W drugiej misce miksujemy olej, roztrzepane jajko, śmietanę i miód. Łączymy ze składnikami suchymi. Dodajemy pokrojoną w kostkę gruszkę, ponownie mieszamy. Masę przekładamy do blaszki o średnicy 18 cm. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. Pieczemy przez ok. 15 minut, ciasto powinno być ścięte. Wyjmujemy z piekarnika. Temperaturę zmniejszamy do 160 stopni.

Twaróg blendujemy na gładką masę. Dodajemy budyń (w proszku), cukry i jajka, miksujemy do połączenia składników. Masę serową wykładamy na podpieczony spód. Pieczemy przez ok. 20 minut do zastygnięcia masy. Po tym czasie sernik wyjmujemy z piekarnika i rozsmarowujemy na nim śmietanę wymieszaną z musem gruszkowym. Ponownie wstawiamy do piekarnika i pieczemy kolejne 10 minut. Gotowy sernik studzimy i wstawiamy do lodówki na całą noc. Po około godzinie chłodzenia zdejmujemy obręcz z tortownicy. Przed podaniem dekorujemy gruszkami.

 

Przepis i zdjęcie: Aga Kaczmarska, muffinezja.pl

© KUKBUK 2017
Projekt i wykonanie: