Sernik z lawendowym lukrem - KUKBUK
sernik lawendowy kukbuk

Sernik z lawendowym lukrem

1 okrągła forma

Pachnąca słodycz, która zasługuje na najładniejszy obrus w domu.

Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. Tortownicę o średnicy 22 cm wykładamy pergaminem i szczelnie owijamy spód folią aluminiową (umieścimy ją potem w kąpieli wodnej, ważne, by nie przeciekała). W garnuszku mielimy ciasteczka, po czym dodajemy masło i podgrzewamy na wolnym ogniu, aż całkowicie się rozpuści. Przekładamy masę do tortownicy i dokładnie wyklejamy nią dno. Wkładamy do piekarnika na 15 minut.

W misce umieszczamy pozostałe składniki na masę serową i dokładnie mieszamy mikserem. Kiedy się połączą, wylewamy masę do tortownicy i pukamy nią kilka razy o blat, w celu pozbycia się z sernika pęcherzyków powietrza. Następnie tortownicę wkładamy do brytfanny i nalewamy do niej wody do połowy wysokości tortownicy. Pieczemy przez 15 minut w temperaturze 180 stopni, po czym zmniejszamy ją do 110 stopni i pieczemy jeszcze pół godziny. Studzimy w piekarniku przez 60 minut.

W miseczce mieszamy składniki na lukier – konsystencją powinien przypominać rzadką śmietanę. Dodajemy kilka kropel barwnika do uzyskania lawendowego koloru oraz pokruszoną lawendę. Dekorujemy nim ostudzony sernik.

© KUKBUK 2017