Sernik krakowski - KUKBUK
sernik krakowski makaroniarz kukbuk

Sernik krakowski

Szukacie najbardziej klasycznego z polskich serników? Znajdziecie go w Krakowie.

Składniki na ciasto zagniatamy. Wkładamy do lodówki, by odpoczęło. Twaróg blendujemy na gładko. Żółtka ucieramy z cukrem. Łączymy z serem, dodajemy mąkę, skórkę z pomarańczy oraz rodzynki. Białka ubijamy z cukrem waniliowym i szczyptą soli. Łączymy z masą serową delikatnie mieszając szpatułką. Większością ciasta wylepiamy posmarowaną masłem tortownicę, formując wysoki rant, mniej więcej 1/3 zostawiamy do ozdobienia sernika. Masę serową wykładamy do formy. Z reszty ciasta przygotowujemy paski. Układamy je na wierzchu sernika, tworząc kratkę. Ich powierzchnię smarujemy rozmąconym z mlekiem żółtkiem. Pieczemy około godziny w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.

© KUKBUK 2017
Projekt i wykonanie: