Sernik jagodowy z kruszonką - KUKBUK
www_jagody_2_KUKBUK

Sernik jagodowy z kruszonką

6 porcji

Kremowy twaróg, słodkie jagody i maślana kruszonka. Z tym sernikiem życie jest po prostu lepsze.

Dno tortownicy o średnicy 23 centymetrów wykładamy pergaminem, ścianki smarujemy masłem. Posiekane zimne masło zagniatamy z mąką i cukrem. Połowę ciasta zawijamy w folię i chowamy do lodówki. Drugą częścią wylepiamy tortownicę. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy przez 15 minut.

Jagody miksujemy na mus. Twaróg z mąką ziemniaczaną, całymi jajkami i żółtkami ucieramy mikserem. Stopniowo dodajemy cukier na zmianę z kremówką i dalej miksujemy. Pod koniec dokładamy mus jagodowy i jeszcze chwilę ucieramy, aż składniki się połączą.

Masę serową wylewamy na podpieczony spód, wyrównujemy wierzch i wkładamy tortownicę do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Pieczemy w tej temperaturze przez 15 minut, następnie zmniejszamy ją do 110 stopni i pieczemy jeszcze półtorej godziny. Po tym czasie wyciągamy sernik z piekarnika i studzimy.

Wyciągamy ciasto z lodówki, kruszymy je na blachę wyłożoną pergaminem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Pieczemy przez 15 minut, studzimy. Sernik dekorujemy z wierzchu kruszonką i garścią jagód.

© KUKBUK 2017
Projekt i wykonanie: