Sernik z figami i rozmarynowym miodem - KUKBUK
Sernik z figami i rozmarynowym miodem

Sernik z figami i rozmarynowym miodem

4 porcje

Puszysty i kremowy sernik z mascarpone, a na nim figa z... miodem.

Rozpuszczamy żelatynę w ¼ szklanki gorącej wody, dokładnie ją mieszamy. Ubijamy na sztywno śmietanę, dodajemy wanilię, mascarpone i przesiany cukier puder. Dokładnie mieszamy, a na końcu dodajemy żelatynę i znów mieszamy. Gotową masę przekładamy do naczynia wyłożonego papierem do pieczenia (może to być keksówka, okrągła forma czy naczynie żaroodporne). Wstawiamy do lodówki na trzy godziny. Z miodu i posiekanego rozmarynu robimy sos. Gotowy sernik wykładamy na talerz lub paterę, dekorujemy figami i polewamy sosem miodowo-rozmarynowym.

© KUKBUK 2017