Sernik z dorsza i wędzonego pstrąga - KUKBUK
sernik z dorsza kukbuk

Sernik z dorsza i wędzonego pstrąga

1 tortownica

Rozgrzewamy piekarnik do 170 stopni. Namaczamy porwane pieczywo w mleku. W malakserze rozdrabniamy dorsza, dodając do niego śmietanę, namoczone pieczywo razem z mlekiem i jajka. Masło rozpuszczamy, próbując je lekko zrumienić, i takie gorące dodajemy również podczas miksowania. Doprawiamy sokiem z pomarańczy, miodem i przyprawami. Dobrze zmiksowaną i napompowaną powietrzem masę przekładamy do miski i delikatnie dodajemy kawałki wędzonej ryby. Wykładamy do formy wysmarowanej tłuszczem i pieczemy od około 45 minut do godziny, aż wierzch będzie rumiany. Serwujemy z przekąsem. Ja podałam do sernika warzywa, takie jak do ryby po grecku. Podsmażyłam utartą marchewkę z rumianą cebulą pokrojoną w kostkę. Dodałam kawałki pomarańczy i gotowy ajwar. Będzie chleb, a na nim sernik z łyżeczką tych warzyw na górze. Jedzcie ryby.

© KUKBUK 2017
Projekt i wykonanie: