Sernik czekoladowo-krówkowy - KUKBUK
sernik krowka kukbuk

Sernik czekoladowo-krówkowy

1 okrągła forma

Sernik ma tyle wcieleń, ile pomysłów podsunie wyobraźnia łasucha. Do tego dodajcie czekolady i pokruszonych krówek!

Herbatniki kruszymy blenderem lub przekładamy do woreczka i tłuczemy wałkiem. Masło topimy i łączymy z ciasteczkami. Powstanie masa o konsystencji mokrego piasku. Wysypujemy ją do tortownicy z odpinanym dnem i dociskamy do dna oraz do boków na wysokość mniej więcej 1,5 cm. Wstawiamy do lodówki przynajmniej na czas przygotowywania masy.
Ser, budyń, jajka, cukier i mąkę miksujemy do połączenia się składników (uwaga, nie można miksować zbyt długo, ponieważ masa się napowietrzy, a sernik urośnie w trakcie pieczenia, po czym opadnie na środku). Całość przelewamy na ciasteczkowy spód i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 160 stopni na 45 minut. Piętro niżej wstawiamy naczynie z wodą, dzięki temu sernik nie wyschnie.
Pod koniec pieczenia ciasta robimy polewę. Do jednej miseczki wkładamy kawałki czekolady i łyżkę śmietany, a do drugiej cukierki i drugą łyżkę śmietany. Roztapiamy je w kąpieli wodnej lub w mikrofalówce przez kilkadziesiąt sekund. Sernik wyjmujemy z piekarnika. Polewę wykładamy po łyżeczce na wierzch ciasta, w nierównych odstępach, po czym mieszamy je ze sobą patyczkiem. Całość wkładamy do piekarnika jeszcze na 5 minut. Studzimy w uchylonym piekarniku, a następnie wkładamy do lodówki, najlepiej na całą noc.

© KUKBUK 2017
Projekt i wykonanie: