Sernik na cieście marchewkowym - KUKBUK
sernik ciasto marchewkowe kukbuk

Sernik na cieście marchewkowym

1 okrągła forma

Dwa ciasta w jednym - ten deser pokochają niezdecydowani.

Składniki na sernik i ciasto marchewkowe ogrzewamy do temperatury pokojowej. Tortownicę o średnicy 26 cm wykładamy papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzewamy do 175 stopni.

Całe jaja ubijamy z cukrem na puch. Następnie dodajemy łyżkami ser, wsypujemy budyń i proszek do pieczenia, miksując po każdym dodaniu. Na końcu dodajemy skórkę pomarańczową, mieszamy i odstawiamy.

Marchewkę ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Orzechy drobno siekamy. Ananasy odsączamy z zalewy (zalewę zachowujemy na później) i kroimy w drobną kostkę (ok. 0,5 cm x 0,5 cm). Całe jaja ubijamy z cukrem na puch. Stopniowo dodajemy mąkę, olej, sodę , sól i cynamon, miksując po każdym dodaniu. Masa powinna mieć jednolitą konsystencję. Na koniec wsypujemy startą marchewkę, ananasy, orzechy oraz wiórki kokosowe. Mieszamy łyżką.

Na dno tortownicy wylewamy ciasto marchewkowe, pozostawiając około 5 łyżek, wyrównujemy. Masę serową wykładamy na ciasto. Pozostałe 5 łyżek ciasta rozkładamy na masie serowej. Tak przygotowane ciasto wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez około 1 godzinę, aż masa serowa będzie ścięta. Upieczony sernik odstawiamy do całkowitego wystudzenia.

Miękkie masło ucieramy krótko z cukrem. Następnie dodajemy serek Philadelphia oraz łyżkę zalewy z ananasów. Miksujemy do połączenia składników. Schładzamy w lodówce.

Ostudzony sernik smarujemy kremem z serka Philadelphia. Można przyozdobić wiórkami z marchewki i połówkami orzechów. Przechowujemy w lodówce.

© KUKBUK 2017
Projekt i wykonanie: