Sernik amaretto z gruszkami - KUKBUK
Sernik amaretto z gruszkami kukbuk

Sernik amaretto z gruszkami

1 okrągła forma

Gotowane w syropie gruszki i likier migdałowy - idealny jesienny sernik na słoneczne popołudnie.

Wodę, cukier, likier Amaretto, wyciśnięty sok oraz skórkę z cytryny zagotowujemy. Gruszki obieramy, pozostawiając ogonki. Odcinamy wypukłe spody, aby stabilnie stały w tortownicy. Ostrożnie wstawiamy je do syropu i na bardzo małym ogniu gotujemy przez około 20 – 30 minut (nie wolno ich rozgotować!). Najlepiej przygotować je poprzedniego dnia i pozostawić w syropie na noc, żeby nabrały aromatu.

Dno tortownicy o średnicy 24 cm wykładamy papierem do pieczenia, a wystające fragmenty wypuszczamy poza obręcz. Ciastka dokładnie kruszymy i mieszamy z masłem, a następnie wykładamy nimi dno tortownicy. Dokładnie ugniatamy za pomocą łyżki.

Piekarnik rozgrzewamy do 170 stopni. Mleko skondensowane i migdały umieszczamy w blenderze i dokładnie mielimy do uzyskania jednolitej masy. Ser, mascarpone i mąkę umieszczamy w misce i krótko miksujemy, aż masa będzie jednolita. Następnie wbijamy po jednym jajku, za każdym razem krótko miksując na małych obrotach. Dodajemy mleko skondensowane z migdałami, likier Amaretto i ekstrakt migdałowy, miksujemy do momentu połączenia się składników.

Gotową masę przelewamy do przygotowanej formy, ostrożnie wkładamy gruszki. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy 15 minut w 170 stopniach, a następnie 50-60 minut w 125 stopniach, aż masa serowa zetnie się na brzegach (środek może zostać nieco luźniejszy). Gotowy sernik wyjmujemy z piekarnika, studzimy i wstawiamy do lodówki na cała noc. Po godzinie chłodzenia należy zdjąć obręcz z tortownicy.

Przepis i zdjęcie: Muffinezja

© KUKBUK 2017
Projekt i wykonanie: