Serniczki z kajmakiem i solą - KUKBUK
serniczki kajmak kukbuk

Serniczki z kajmakiem i solą

20 sztuk

Mały serniczek, mały grzeszek. Można więc zjeść dwa, ewentualnie siedem.

Rozgrzewamy piekarnik do 170 stopni. Układamy papilotki w formie na babeczki. W rondelku mieszamy pokruszone ciasteczka z masłem i rozgrzewamy na małym gazie, aż się rozpuści. Wykładamy masę do papilotek, po łyżeczce na każdą. Ugniatamy łyżką i pieczemy przez 12 minut. W misce mieszamy sypkie składniki, następnie dodajemy ser i jajka, po czym dokładnie mieszamy mikserem. Uderzamy miską kilka razy, żeby pozbyć się pęcherzyków powietrza. Rozlewamy masę serową na podpieczone spody (serniczki można piec na raty) i pieczemy przez 20-25 minut. Podgrzewamy kajmak w małym garnuszku. Ostudzone serniczki dekorujemy ciepłym kajmakiem i solą.

© KUKBUK 2017