Semolinowe ciasto nasączone limoncello z kandyzowanymi cytrynami - KUKBUK
ciasto_semolina_cytryny_limoncello_kukbuk

Semolinowe ciasto nasączone limoncello z kandyzowanymi cytrynami

4 porcje

Urlopowy deser zakrapiany nutką cytrynowego likieru

Semolinę mieszamy w misce z proszkiem do pieczenia, sodą i solą. Masło ucieramy z cukrem i ze skórką cytrynową na puszystą masę. Dodajemy do niej kolejno jajka. Nie przerywając ucierania, do masy maślano-jajecznej wsypujemy połowę wymieszanych składników sypkich. Wlewamy mleko i dodajemy resztę składników sypkich. Na końcu dorzucamy posiekane pistacje i mieszamy do momentu, aż znikną w cieście.

Ciasto przekładamy do małej tortownicy (12 centymetrów) wyłożonej papierem do pieczenia (można je także rozłożyć do wysmarowanych masłem foremek na muffiny). Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 175 stopni przez 30 minut. Po upieczeniu studzimy, a następnie wykładamy na głęboki talerz spodem do góry.

W garnuszku umieszczamy cukier i wodę. Podgrzewamy do momentu, aż cukier się całkowicie rozpuści, a syrop zacznie bulgotać. Dodajemy pokrojone w cienkie plasterki cytryny, zmniejszamy gaz i gotujemy przez 15-20 minut. Wyławiamy plastry cytryny i wlewamy limoncello. Tak powstałym syropem nasączamy ciasto (powinno być bardzo mokre, niemal ociekać). Wierzch dekorujemy kandyzowanymi cytrynami i posiekanymi pistacjami.

Przepis i zdjęcie: Monika Walecka / Gotujebolubi.pl

© KUKBUK 2017
Projekt i wykonanie: