Semla - KUKBUK
semla kukbuk

Semla

4-6 porcji

W Ostatki Szwedzi jedzą drożdżowe kardamonowe bułeczki nadziane marcepanem, z czapeczką bitej śmietany. Zjedzcie i wy!

Do misy miksera przesiewamy mąkę, dodajemy drożdże, sól, cukier i kardamon. W rondelku umieszczamy masło i mleko. Podgrzewamy do momentu całkowitego roztopienia się masła. Wlewamy ciepłą (nie gorącą) mieszankę do pozostałych składników i dobrze wyrabiamy. Ciasto będzie dość luźne i klejące się. Wyrobione ciasto odstawiamy pod przykryciem, na 45 minut, niech podwoi swoją objętość. Po wyrośnięciu odgazowujemy ciasto, uderzając w nie mocno pięścią. Formujemy 8 równej wielkości bułeczek i kładziemy na wyłożonej papierem blasze do wyrośnięcia (30 minut). Smarujemy roztrzepanym jajkiem i pieczemy 7-8 minut w piekarniku nagrzanym do 225 stopni. Studzimy na kratce.

Gdy bułki wyrastają, robimy marcepan: namoczone i obrane migdały wkładamy do malaksera. Dodajemy cukier puder i całość miksujemy, aż masa się połączy. Jeśli będzie zbyt sypka, dodajemy łyżkę mleka. Zagniatamy całość w kulę, zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki.

Ubijamy śmietanę z łyżką cukru pudru, pod koniec ubijania dodając łyżeczkę amaretto.

Kiedy bułki ostygną, odcinamy ich górę. Wydrążamy palcami środek i wkładamy kulkę marcepanu. Przekładamy śmietanę do worka cukierniczego i dekorujemy ciastka. Przykrywamy odkrojonym kawałkiem bułki i posypujemy cukrem pudrem.

Przepis i zdjęcie: cookeat.pl

© KUKBUK 2017
Projekt i wykonanie: