Scones ze świeżymi orzechami laskowymi - KUKBUK
scones kukbuk

Scones ze świeżymi orzechami laskowymi

12 bułeczek

Zróbcie je na podwieczorek i zjedźcie z masłem i konfiturą. Do tego obowiązkowo filiżanka herbaty!

Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy cukier trzcinowy, proszek do pieczenia i szczyptę soli, a następnie wszystko mieszamy. Dodajemy pokrojone zimne masło i szybko siekamy. Gdy składniki się połączą, dodajemy roztrzepane jajko oraz mleko i szybko zagniatamy ciasto. Pod koniec zagniatania dodajemy wszystkie orzechy i jeszcze raz zagniatamy.
Tak przygotowane ciasto wykładamy na obsypany mąką blat i dzielimy na 12 części. Scones układamy na blaszce wyłożonej papierem i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 190 stopni przez około 18 minut, do zrumienienia. Upieczone bułeczki studzimy na kratce.

 

Przepis i zdjęcia: Kasia Bartoszewska – Poneta i Tomek Poneta http://plateofjoy.blogspot.com/

 

© KUKBUK 2017
Projekt i wykonanie: