Scones - tradycyjne i bezglutenowe - KUKBUK
scones bezglutenowe kukbuk

Scones – tradycyjne i bezglutenowe

8 sztuk

Królowa angielska uwielbia je z grubą warstwą masła i nigdy nie udaje jej się poprzestać na jednej bułeczce.

Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. W misce mieszamy mąkę z cukrem, solą i proszkiem do pieczenia. Masło kroimy na mniejsze kawałki, dodajemy je do suchych składników i rozdrabniamy rękami, aż powstaną okruchy.

Mleko lekko podgrzewamy, mieszamy z jajkiem, ekstraktem waniliowym oraz sokiem z cytryny. Mokre składniki dodajemy do suchych, dorzucamy żurawinę lub rodzynki i szybko łączymy wszystko ze sobą za pomocą noża lub łyżki. Ciasto będzie lepkie, ale takie powinno być. Wyjmujemy je na blat, szybko zagniatamy, a następnie rozciągamy w prostokąt o grubości 4 cm. Wykrawamy z niego kółka o średnicy około 5 cm.

Wycięte sconesy przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, smarujemy jajkiem roztrzepanym z mlekiem i pieczemy na złoty kolor przez 10-15 minut.

Te wypieki najlepiej smakują w dzień pieczenia, lekko ciepłe. Możemy je również zamrozić.

© KUKBUK 2017