Schiacciata all’uva e rosmarino - KUKBUK
focaccia winogrona kukbuk

Schiacciata all’uva e rosmarino

1 ciasto

Drożdże rozpuszczamy w letniej wodzie z łyżką cukru. Odstawiamy na chwilę, żeby ruszyły. Do miski wsypujemy mąkę, szczyptę soli i pozostały cukier. Wlewamy oliwę i drożdże i zagniatamy ciasto. Kiedy będzie zwarte i jednolite, wkładamy je do miski wysmarowanej oliwą, zamykamy naczynie w dużym, szczelnym worku foliowym i odstawiamy na mniej więcej godzinę do wyrośnięcia.

Obieramy parszywki z kiści i obrywamy listki z gałązki rozmarynu.

Kiedy ciasto podwoi objętość, przekładamy je na blat oprószony mąką i ponownie zagniatamy. Ciasto dzielimy na pół. Wałkujemy i jednym z płatów wykładamy dno blachy. Wysypujemy winogronami i rozmarynem, pamiętając, że większej części potrzebujemy na górę ciasta.

Skrapiamy oliwą i przykrywamy drugim płatem ciasta. Wysypujemy pozostałymi winogronami i rozmarynem. Skrapiamy oliwą i odstawiamy ponownie do wyrośnięcia na pół godziny.

Pieczemy około 40 minut w 190 stopniach.

Podajemy posypane obficie cukrem. Sprawdza się jako popołudniowa przekąska, ale też jako deser podany ze słodkim winem.

© KUKBUK 2017
Projekt i wykonanie: