Schab faszerowany suszonymi śliwkami i czosnkiem - KUKBUK
schab kukbuk

Schab faszerowany suszonymi śliwkami i czosnkiem

6-8 porcji

Schab oczyszczamy z błon i tłuszczu, przekłuwamy na wylot nożem cały kawałek mięsa i faszerujemy śliwkami wymieszanymi z 4 ząbkami czosnku. Całość związujemy bawełnianym naturalnym sznurkiem lub specjalnym sznurem gastronomicznym. Dokładnie i ze wszystkich stron obsmażamy cały kawałek schabu na oliwie z oliwek. Wsuwamy gałązki rozmarynu pod sznurek, aby aromatyzowały schab podczas pieczenia. Do tłuszczu ze smażenia dodajemy 2-3 łyżki oliwy z oliwek, ząbek czosnku, liście laurowe, ziarna pieprzu. Posypujemy świeżo mielonym pieprzem i tak otrzymaną marynatą nacieramy schab. Wkładamy do naczynia żaroodpornego i przykrywamy folią aluminiową. Pieczemy w piekarniku przez godzinę w 160 stopniach. Po upieczeniu mięso powinno odpocząć około 10-15 minut w wyłączonym, lekko otwartym piekarniku. Schab kroimy w plastry i podajemy z dodatkami według uznania.

© KUKBUK 2017
Projekt i wykonanie: