Sarde alla palermitana - KUKBUK
sardele swietego franciszka kukbuk

Sarde alla palermitana

4 porcje

Byłem głodny. Bardzo. Wbrew wszystkim opisom - w Palermo wcale nie było łatwo przekąsić coś na ulicy. Najpierw poczułem zapach, a potem zobaczyłem kuchnię. Trudno jej było nie zauważyć, kończyła się na ulicy. Ogromne drzwi były otwarte, a za nimi, jak w ukropie, uwijali się kucharze. Tu chcę! – ogłosiłem i udaliśmy się na poszukiwanie wejścia, bo przecież przez kuchnię pchać się nie będziemy.

Zrumienioną na patelni bułkę tartą mieszamy w misce z namoczonymi rodzynkami, tartym pecorino, orzeszkami piniowymi i posiekaną pietruszką. Na patelni podgrzewamy oliwę i rozpuszczamy w niej anchois. Dodajemy do pozostałych składników w misce. Dodajemy szczyptę soli i pieprzu. W miarę potrzeby dodajemy oliwę, jeśli powstała pasta jest zbyt sucha. Filetujemy ryby, myjemy i solimy. Nakładamy na fileta przygotowaną wcześniej pastę i zwijamy w roladkę. Tak przygotowane ryby układamy koło siebie, ciasno na blasze, przekładając je cienkimi plasterkami cytryny i liśćmi laurowymi. Skrapiamy całość sokiem cytrynowym i posypujemy lekko cukrem. Pieczemy 15 minut w 200 stopniach.

© KUKBUK 2017
Projekt i wykonanie: