Samosy - KUKBUK
Samosy kukbuk

Samosy

ok. 6 samos

Mąkę, sól i proszek do pieczenia wsypujemy do miski. Dodajemy pokrojone w małe kawałki masło i ucieramy je z mąką tak, aby ciasto przypominało pokruszone płatki kukurydziane czy bułkę tartą. Do tak uformowanego ciasta dolewamy wodę i mieszamy je widelcem. Ciasto wyrabiamy jeszcze około 5 minut, by uzyskało jednolitą konsystencję, a następnie wyrabiamy kule.
Ziemniaki gotujemy do miękkości i przeciskamy przez praskę. Groszek rozgniatamy widelcem. Mieszamy. Dodajemy imbir, kumin, garam masalę, posiekany czosnek, sproszkowane chili i sok z cytryny. Mieszamy, dokładając na koniec cieniutko pokrojone kawałki czerwonej papryczki chili.
Z ciasta formujemy kulki i rozwałkowujemy na placki. Do środka wkładamy nadzienie, po czym sklejamy placki z nadzieniem jak pierożki. Samosy można smażyć w głębokim tłuszczu, ale jeśli chcemy, by były mniej tłuste i kaloryczne, możemy piec je w piekarniku rozgrzanym do 170 stopni, aż się przyrumienią.

 

© KUKBUK 2017
Projekt i wykonanie: