Salsa di noci - KUKBUK

Salsa di noci

3 porcje

Orzechy moczymy 5 minut we wrzącej wodzie. Obieramy ze skórki, co jest zajęciem nudnym i czasochłonnym, ale warto się pomęczyć! Niedużą bułkę moczymy w mleku ze śmietaną. Do wysokiego pojemnika, w którym będziemy miksować sos, wrzucamy posiekany ząbek czosnku, majeranek, starty ser i oba rodzaje orzechów. Dokładamy bułkę wraz z mlekiem i śmietaną, w których się moczyła. Doprawiamy solą i pieprzem. Blendujemy wszystkie składniki na gładką pastę, dolewając tyle oliwy, by uzyskać konsystencję kremu.

 

Tak przygotowany sos mieszamy z gorącym makaronem. Podajemy natychmiast. Nadmiar sosu można przechowywać w słoiku w lodówce i wykorzystać do kanapek albo do mięsa, albo do sera, albo do czego tylko sobie chcecie. Plotka głosi, że nie pasuje wyłącznie do risotto!

© KUKBUK 2017

Strony www, marketing internetowy - advertajzing usługi reklamowe w Ełku