Sałata ze szparagów - KUKBUK
salatka szparagi kukbuk

Sałata ze szparagów

2 porcje

Ta sałata spełnia wszystkie wymogi wiosennego dania: jest zielona, lekka, są w niej szparagi i najlepiej smakuje w słońcu, na tarasie.

Szczypiorek dokładnie miksujemy z oliwą. Wstawiamy na mały ogień i podgrzewamy do momentu, aż oliwa zacznie oddzielać się od szczypiorku. Gdy jest jeszcze gorąca, filtrujemy są przez ręcznik papierowy i studzimy.

Młode ziemniaki obgotowujemy w solonej wodzie i trzymamy w cieple, aby nie wystygły.

Czosnek kroimy w plasterki i przyrumieniamy na oleju, ale nie za długo, bo zrobi się gorzki. Szparagi myjemy i ścinami za pomocą mandoliny na długie, cieniutkie paski. Wszystkie składniki układamy w miseczkach. Polewamy oliwą, dekorujemy koperkiem i posypujemy delikatnie solą i pieprzem.

© KUKBUK 2017
Projekt i wykonanie: