Sałatka ze szparagów, z fasoli i ananasa z kolendrą - KUKBUK
Agata Wojda szparagi KUKBUK

Sałatka ze szparagów, z fasoli i ananasa z kolendrą

Agata Wojda inauguruje sezon na szparagi i podaje prosty przepis na szparagowy debiut.

Płynne składniki sosu łączymy. Dorzucamy imbir i czosnek, odstawiamy do przegryzienia się smaków.

Namoczoną fasolę gotujemy do miękkości, pamiętając, aby sól wsypać dopiero pod koniec gotowania. Szparagi – po obcięciu końcówek – gotujemy przez 2 minuty w osolonej wrzącej wodzie. Odcinamy główki, bo zdecydowanie są ładniejsze w dużym kawałku, a resztę kroimy w ½-centymetrowe talarki.

Ananasa obieramy, kroimy na ćwiartki po długości i po wycięciu twardawego rdzenia tniemy w 1-centymetrową kostkę. Mieszamy ze szparagami, dorzucamy posiekane: kolendrę, cebulę i szczypiorek. Odcedzamy fasolę i mieszamy ją z sosem oraz resztą składników. Podajemy od razu.

© KUKBUK 2017
Projekt i wykonanie: