Sałatka ze szparagami i jajkiem na miękko - KUKBUK
salatka szparagi kukbuk

Sałatka ze szparagami i jajkiem na miękko

2 porcje

Lepsze wrogiem dobrego? Nie w przypadku jajek z lejącym się żółtkiem - udoskonalą niemal każdą sałatkę.

Jajka gotujemy na miękko, zalewamy zimną wodą i obieramy ze skorupki. Ciabattę kroimy w niewielkie kawałki, polewamy oliwą, posypujemy parmezanem i podsmażamy na patelni, by ładnie się zarumieniła. Odcinamy końce szparagów i wrzucamy łodyżki do gotującej się wody na około 3 minuty. Kroimy czerwoną cebulę i rzodkiewki na cienkie plasterki, a sałatę musztardową rwiemy na mniejsze cząstki. W niewielkiej miseczce mieszamy ¼ szklanki oliwy z oliwek z łyżeczką octu balsamicznego, odrobiną soli i pieprzu. Na talerzu układamy kolejno porwaną sałatę musztardową, cebulę oraz rzodkiewki, szparagi i ciabattę. Na środku kładziemy jajko na miękko, całość oprószamy serem kozim i polewamy oliwą zmieszaną z octem balsamicznym. Pieprzymy i solimy dla smaku.

 

© KUKBUK 2017
Projekt i wykonanie: