Sałatka z ziemniaków, czerwonych pomarańczy i ogórka - KUKBUK
salatka agata wojda kukbuk

Sałatka z ziemniaków, czerwonych pomarańczy i ogórka

4 porcje

Lekka i sycąca sałatka Agaty Wojdy na pożegnanie zimy.

Ziemniaki gotujemy w mundurkach do sałatkowej miękkości (czyli do momentu, gdy wbijając widelec, napotkamy lekki opór). Studzimy na tyle, by dało się obrać ze skórki. Jeszcze ciepłe kroimy w grube plastry, zalewamy połową oliwy, lekko solimy. Odstawiamy. Ogórek myjemy i razem ze skórką kroimy w możliwie najcieńsze plasterki. Lekko solimy i odstawiamy na 15 minut. Cebulę i oliwki kroimy w cieniutkie krążki, skrapiamy resztą oliwy i octem winnym. Pomarańcze obieramy ze skórki wraz z cienką białą warstwą. Owoce kroimy w plastry i układamy na ziemniakach. Dodajemy (lub nie) kawałki dorsza, obkładamy cebulą, odsączonymi niedokładnie ogórkami i oliwkami, zalewamy tym, co pozostało po cebuli. Wierzch posypujemy świeżo mielonym pieprzem. Odstawiamy do lodówki na 30 minut. Po tym czasie – gotowe!

© KUKBUK 2017
Projekt i wykonanie: