Sałatka z pieczoną wołowiną, młodymi ziemniakami i fasolką - KUKBUK
ziemniaki_salatka_wolowina_kukbuk

Sałatka z pieczoną wołowiną, młodymi ziemniakami i fasolką

6 porcji

Lekka i sycąca wiosenna sałatka, która pogodzi mięsożerców i miłośników warzyw.

Wołowinę myjemy i smarujemy musztardą z drobno posiekanym czosnkiem oraz odrobiną oliwy. Pozostawiamy na 2 godziny w temperaturze pokojowej. Po upływie tego czasu nagrzewamy piekarnik do 250 stopni. Wkładamy mięso i po 10 minutach wyłączamy. Nie otwieramy piekarnika i czekamy 2 godziny, aż dokładnie wystygnie. Dopiero wtedy wyciągamy mięso i kroimy w plastry.

W tym czasie gotujemy fasolkę i umyte ziemniaki. Gdy nieco przestygną, układamy na talerzu wszystkie składniki sałatki: plastry mięsa, pomidorki, ziemniaki, fasolkę i kilka listków bazylii. Cytrynę kroimy na 6 cząstek i kładziemy obok. Doprawiamy solą i pieprzem i skrapiamy oliwą.
Przepis: Piotr Bruś-Klepacki

Zdjęcie: dinnershow studio

© KUKBUK 2017