Sałatka z ośmiornicy - KUKBUK
salatka osmiornica kukbuk

Sałatka z ośmiornicy

4 porcje

Owoce morza na zimno to coś, czego absolutnie nie powinniśmy się bać. Odkryjcie świeżość w rytmie Turcji.

Ośmiornicę rozmrażamy, usuwamy głowę i dziób. Selera, marchewkę i cebulę myjemy, obieramy i kroimy. Umieszczamy mięso w dużym garnku razem z pokrojonymi warzywami, czosnkiem, winem i wodą. Całość zagotowujemy, po czym zmniejszamy ogień i powoli gotujemy do miękkości (około 25-30 minut). W tym czasie woda w garnku zabarwi się na fioletowo, co jest normalne. Po ugotowaniu zdejmujemy garnek z ognia i studzimy zawartość.

Ugotowaną ośmiornicę umieszczamy na blaszce do pieczenia lub na patelni. Smarujemy ją z wierzchu oliwą i zapiekamy, aż jej skórka będzie chrupiąca, albo podsmażamy na patelni około minuty z każdej strony. Studzimy.

Pomidorki koktajlowe przepoławiamy. Rukolę myjemy i suszymy. Ośmiornicę kroimy w małe kawałki i mieszamy z pomidorami i rukolą. Przyprawiamy solą i pieprzem do smaku. Podajemy z oliwą i odrobiną octu balsamicznego.

© KUKBUK 2017
Projekt i wykonanie: