Sałatka z oscypkiem - KUKBUK
salatka_z_oscypkiem kukbuk

Sałatka z oscypkiem

2 porcje

Chrupki musztardowiec, ostra rzodkiewka, aromatyczna czarnuszka i oscypek z górskich stoków.

Myjemy liście musztardowca, sałaty rzymskiej, rzodkiewki oraz dymkę. Duże liście sałaty oraz musztardowca rwiemy na mniejsze kawałki. Rzodkiewkę kroimy w podłużne plastry (nie urywajmy wąsów rzodkiewki, pięknie wyglądają na talerzu), dymkę w drobne krążki. Na suchej patelni rumienimy pokrojoną w kostkę bułkę. Oscypka kroimy w plastry.

Na talerzu układamy sałatę rzymską, musztardowca, rzodkiewki i dymkę. Skrapiamy sokiem z cytryny, układamy plastry oscypka, posypujemy ciepłymi grzankami, solą i świeżo zmielonym pieprzem. Na koniec polewamy wszystko olejem z czarnuszki. Samo zdrowie!

 

Przepis i zdjęcie: Anna Matuszczak, thefakerolls.com

© KUKBUK 2017