Sałatka z ogórków i truskawek z syropem z kwiatów czarnego bzu - KUKBUK
kukbuk bartek kiezun tiramisu truskawki

Sałatka z ogórków i truskawek z syropem z kwiatów czarnego bzu

Sezon truskawkowy powoli zmierza ku końcowi. Nie dajcie się zaskoczyć i sprawdźcie włoskie pomysły na te owoce.

Do blendera wlewamy miód i wrzucamy miętę. Dodajemy syrop i miksujemy na gęsty, aromatyczny sos. Ogórki obieramy niezbyt dokładnie (Nigel Slater usuwa pestki, ja je lubię, więc zostawiłem tam, gdzie były) i kroimy w kostkę lub plastry. Wrzucamy do miski z pociętymi na ćwiartki truskawkami. Delikatnie mieszamy, by nie uszkodzić owoców. Zalewamy sosem i odstawiamy do lodówki na 30 minut.

Krótko pisząc: lato w misce!

© KUKBUK 2017
Projekt i wykonanie: