Sałatka z nowalijek - KUKBUK
salatka-z-nowalijek kukbuk

Sałatka z nowalijek

1 porcja

Korzystamy z krótkiego sezonu na nowalijki i podajemy cały bukiet wiosny i witamin na talerzu.

Białe szparagi obieramy i krótko gotujemy w wodzie z odrobiną cukru. Wyjmujemy je i do tej samej wody dodajemy masło – gotujemy w tym umytą marchew. Po jej wyjęciu w tej samej wodzie gotujemy obrane buraczki do miękkości (nie wkładamy ich wcześniej do garnka, by nie zabarwiły marchewek). Rzodkiewkę kroimy bardzo cienko na tarce do ogórków lub obieraczką do warzyw i wrzucamy do wody z lodem. Zielone szparagi gotujemy krótko w dużej ilości wody, a po nich, w tej samej wodzie, drobne różyczki romanesco. Jajka przepiórcze gotujemy we wrzącej wodzie przez 2 minuty i szybko schładzamy po wyjęciu, dzięki czemu łatwiej będzie je obierać.

Imbir siekamy najdrobniej, jak możemy, lub wkładamy go z oliwą i sokiem z cytryny do blendera. Po zmiksowaniu przecedzamy przez filtr do kawy lub gęstą gazę.

 

Wszystkie składniki układamy na talerzu tak, aby zachwycić (patrz zdjęcie) naszych gości, i polewamy dressingiem.

 

Przepis: Ewa Olejniczak

 

Więcej przepisów bez soli znajdziesz na Facebooku, na profilu Gotujmy zdrowo.

salatka-z-nowalijek kukbuk
© KUKBUK 2017
Projekt i wykonanie: