Sałatka z halloumi, kalafiorem, kukurydzą i miechunką - KUKBUK
salatka z halloumi kukbuk

Sałatka z halloumi, kalafiorem, kukurydzą i miechunką

4 porcje

Kalafiora dzielimy na naprawdę malutkie różyczki. W głębokiej patelni rozgrzewamy 1-centymetrową warstwę oleju na tyle, aby kawałek chleba zaczął się w nim rumienić. Wrzucamy cząstki kalafiora i nieobrane ząbki czosnku. Smażymy na małym ogniu, by warzywo ciągle się prażyło, delikatnie mieszamy drewnianą łyżką.

Gdy kalafior lekko się zarumieni, posypujemy go szczyptą cukru i czujnie dosmażamy na ciemny kolor. Przelewamy przez metalowe sito, zostawiamy bez ruszania do ostygnięcia, lekko solimy. Tłustą patelnię zostawiamy bez mycia.

Obieramy czosnek, siekamy i wrzucamy do wysokiego, wąskiego naczynia, w którym za pomocą blendera zrobimy majonez. Zgodnie z zasadą kręcenia majonezu blendujemy najpierw czosnek z żółtkami, musztardą, sokiem z cytryny, octem i odrobiną soli. Bardzo powoli wlewamy olej słonecznikowy, obserwując, czy się wkręca i zamienia mieszankę w kremowy sos.

Ukręcony majonez mieszamy z jogurtem, kukurydzą i miętą. Rozgrzewamy patelnię po kalafiorze i rumienimy na chrupiąco i złoto ser halloumi pokrojony w równą, malutką jak grzanki kostkę. Pod koniec rozgniatamy nad nim w palcach oregano. Wystudzony ser twardnieje, podobnie jak kalafior, co w sałatce jest pożądane.

Kroimy na pół obrane z łupin owoce miechunki. Sałatę rwiemy na duże kawałki i wrzucamy do miski. Lekko skrapiamy oliwą, dodajemy majonez z kukurydzą, mieszamy krótko i obsypujemy kalafiorem, miechunką i serem halloumi. W trakcie nakładania składniki wystarczająco się wymieszają.

© KUKBUK 2017
Projekt i wykonanie: