Sałatka z cukinii, pomidorów i moreli - KUKBUK
sałatka

Sałatka z cukinii, pomidorów i moreli

1-2 porcje

Cała słodycz lata w jednej, pachnącej słońcem sałatce.

Cukinię kroimy lub ścieramy na mandolinie w możliwie najcieńsze krążki. Podobnie traktujemy dymkę. Łączymy je w jednej misce, obficie posypujemy solą, delikatnie mieszamy i zostawiamy na 30 minut w temperaturze pokojowej. Ukręcamy sos z oliwy, miodu i octu, doprawiamy papryką z Espelettte, skórką cytrynową i solą. Pomidory i morele kroimy w cienkie plasterki. Pistacje i zioła grubo kroimy. Cukinię odsączamy na sicie, przekładamy do miski, dodajemy pozostałe składniki i zalewamy sosem – bezpośrednio przed podaniem na stół. Możemy dosolić, ale przypominam, że cukinia już wchłonęła nieco soli. Doskonałym dodatkiem jest grzanka wysmarowana bryndzą lub grillowana pierś kurczaka.

© KUKBUK 2017
Projekt i wykonanie: