Sałatka z wężymordem, jarmużem i czerwoną kapustą - KUKBUK
skorzonera kukbuk

Sałatka z wężymordem, jarmużem i czerwoną kapustą

1-2 porcje

Sałatka jak z dyktanda: z wężymordem, jarmużem i czerwoną kapustą

Do sałatki wystarczy kilka płatków czerwonej cebuli. Oderwane pojedynczo musimy 2 godziny wcześniej zamarynować. Można to zrobić uczciwiej i skorzystać z przepisu KUKBUK-owego na marynowaną kapustę lub nieco szybciej: ocet winny lekko zredukować z 1 łyżką cukru i ciepłym zalać listki. Odstawić do przegryzienia i wydobycia koloru, a potem drobniutko pokroić. Ja pokroiłam w kostkę wielkości łebka od zapałki, ale cieniutkie paseczki równie są urocze.

Wężymord obieramy i gotujemy około 15 minut w osolonej i posłodzonej wodzie z połówką cytryny. Studzimy szokowo, wrzucając do lodu. Listki jarmużu krótko blanszujemy (zawsze w wodzie ze smakiem, czyli doprawionej na słono) i osuszamy szmatką. Na małą patelenkę wyciskamy sok z ½ pomarańczy, a z drugiej połowy odkrawamy 2 cienkie plastry razem ze skórą. Do soku dodajemy 1 łyżeczkę cukru, wrzucamy plastry i redukujemy na syrop. Wyławiamy owoc i ostrym nożem razem ze skórką kroimy w drobną kostkę. To samo robimy z cebulą. Do ciepłego syropu wlewamy oliwę i doprawiamy solą. Nie zaszkodzi dodać rozmarynu lub… ząbka czosnku, jeśli macie ochotę. To dobry moment na dodanie cebuli.

Ostudzony wężymord rumienimy na dużym ogniu z dodatkiem masła. Niech się lekko przyrumieni po każdej stronie. Doprawiamy szczyptą soli i cukru w trakcie. (fotografia ze smażenia)

Wężymord studzimy i kroimy na skośne kawałki. Jarmuż kroimy na cieniutkie paseczki. Wszystko razem delikatnie łączymy w dużej misce: skorzonerę, jarmuż, siekaną kapustę i pomarańczowy sos. Nie zapomnijcie zrobić tego tuż przed podaniem, a jeśli wolicie ostrzejszy smak… dodajcie łyżkę octu z marynowanej kapusty. Z Zakopanego przyjechał feryjny „prawie wędzony oscypek” – nieowczy, podróbka, ale równie smaczna na ciepło… do takiej sałatki. Jeśli taka wersja wam nie wystarcza, spróbujcie z majonezem – zatrzymajcie się na etapie z pomarańczą bez dodawania oliwy i obsmażania wężymordu. Wszystko razem wymieszajcie, a jarmużem posypcie wierzch. Niech coś w końcu będzie kolorowe.

© KUKBUK 2017
Projekt i wykonanie: