Sałatka tajska z flanstekiem - KUKBUK
SALATKA TAJSKA kukbuk

Sałatka tajska z flanstekiem

2 porcje

Chrupiąca sałatka z azjatyckim sznytem, sycąca dzięki wołowinie i pełna witamin.

Wszystkie warzywa i owoce obieramy i kroimy w plastry lub paski. Papryczkę chili pokrojoną wraz z pestkami używamy do zamarynowania mięsa, ale także do wzmocnienia smaku awokado.

Flanstek przyprawiamy solą i świeżo mielonym pieprzem. Po obłożeniu plasterkami papryki marynujemy przez kilkanaście minut.

Zamarynowaną wołowinę układamy na rozgrzanym ruszcie grilla i grillujemy 3-4 minuty z każdej strony.

Wszystkie przygotowane wcześniej warzywa mieszamy z roszponką. Stek po smażeniu odkładamy na chwilę, żeby „odpoczął”. Stek kroimy w poprzek włókien. Plastry wołowiny kładziemy na sałatkę, a całość polewamy niewielką ilością sosu winegret i obsypujemy ziarnami czarnego sezamu.

 

Przepis i zdjęcia: Akademia Smaku Sokołów

© KUKBUK 2017
Projekt i wykonanie: