Sałatka szparagowa - KUKBUK
salatka_szparagowa

Sałatka szparagowa

2 porcje

Panierowane szparagi w sałatce to chrupiąca przyjemność w zdrowym wydaniu. Kiedy już nasycicie wiosną pierwszy głód szparagowy, czas trochę poeksperymentować.

Szparagi pozbawiamy zdrewniałych końcówek, myjemy i osuszamy. Obtaczamy je kolejno wmące, jednym rozkłóconym jajku doprawionym solą i pieprzem oraz w panierce. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 190 stopni przez około 10-15 minut, aż się zrumienią. Kaszę gotujemy do miękkości.

Jarmuż myjemy, osuszamy, rwiemy na mniejsze kawałki i łączymy z mieszanką sałat. Pomidorki i rzodkiewki myjemy i osuszamy. Pomidorki kroimy na połówki, a rzodkiewki na cienkie plasterki. Pozostałe dwa jajka wkładamy do garnuszka z osoloną wodą i gotujemy na półmiękko (od wrzenia wody przez około 4 minuty). Przekrawamy je na pół. Groszek cukrowy wrzucamy do wrzątku, gotujemy przez mniej więcej 5 minut, odcedzamy na sitku, hartujemy pod zimną wodą i przekrawamy wzdłuż. W miseczce mieszamy ze sobą oliwę, miód, sok z limonki i posiekany szczypiorek. Wszystkie składniki układamy na talerzu, polewamy sosem i dekorujemy kiełkami lucerny.

Przepis i zdjęcia: Kasia Bartoszewska – Poneta i Tomek Poneta http://plateofjoy.blogspot.com/

© KUKBUK 2017

Strony www, marketing internetowy - advertajzing usługi reklamowe w Ełku