Sałatka z soczewicy z serem kozim - KUKBUK
salatka soczewica ser kozi kukbuk

Sałatka z soczewicy z serem kozim

4 porcje

Ta sałatka to nie lada gratka dla wszystkich fanów koziego sera.

Soczewicę gotujemy al dente (brązowej nie musimy moczyć) z dodatkiem liścia laurowego, czosnku, pięciu łyżek oliwy i wina. Odcedzamy, usuwamy dodatki i od razu doprawiamy solą i pieprzem do smaku (ciepła lepiej wchłonie przyprawy).

Bakłażana kroimy na kawałki wielkości sporego kęsa, skrapiamy obficie oliwą, doprawiamy solą i pieprzem do smaku, po czym pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 220 stopni 15-20 minut, aż zacznie puchnąć, miejscami się brązowić, a nawet lekko się przypalać. Radicchio szatkujemy i przekładamy do dużej misy. Dodajemy ugotowaną soczewicę, posiekaną natkę pietruszki i bakłażana. Delikatnie mieszamy. Plastry koziego sera smażymy na patelni i układamy na sałatce.

Wszystkie składniki sosu mieszamy aż do uzyskania emulsji i polewamy nim sałatkę. Ponownie delikatnie mieszamy i serwujemy.

Przepis: Marta Karcz

Zdjęcia: Monika Domańska / https://chilitonka.com/

 

© KUKBUK 2017