Sałatka śledziowa z jabłkiem - KUKBUK
salatka sledziowa kukbuk

Sałatka śledziowa z jabłkiem

1 sałatka

Zimowa pozycja klasyczna - słony śledź, słodkie jabłko, kwaśny ogórek i dużo śmietany z cebulką.

Śledzie płuczemy pod bieżącą wodą, osuszamy na ręczniku papierowym i kroimy na dwucentymetrowe kawałki. Skrapiamy sokiem z cytryny i odstawiamy na 10 minut. Obraną cebulę kroimy w cienkie piórka, a jabłka w drobną kostkę. Cebulę mieszamy z jabłkami, posypujemy cukrem i szczyptą soli. Skrapiamy sokiem z cytryny i odstawiamy na 10 minut. Ogórki kiszone obieramy ze skórki i kroimy w taką samą kostkę jak jabłka. Śmietanę mieszamy z jogurtem, oliwą, sokiem z cytryny i dużą ilością pieprzu. Do miski wkładamy śledzie, cebulę z jabłkiem, ogórki i śmietanę z jogurtem. Dokładnie mieszamy i doprawiamy wedle uznania. Odstawiamy do lodówki na minimum godzinę, a najlepiej na całą noc.

© KUKBUK 2017