Sałatka z rozbitych ogórków - KUKBUK
salatka ogorki kukbuk

Sałatka z rozbitych ogórków

4 porcje

Chińczycy odkryli, że gdy biedne ogórki rozbije się tępą stroną noża, uwolnią jeszcze więcej smaku. Sprawdźcie sami!

Ogórki obieramy i odcinamy końce. Układamy na stolnicy lub desce do krojenia i uderzamy dużym nożem obracając ogórki aż pękną i uwolnią się nasiona. Kroimy na mniejsze kawałki i przekładamy do miski. Cebulę obieramy i kroimy w cienkie plasterki. Odkrajamy końcówki dymek i kroimy w krążki. Dodajemy razem z cebulą do miski z ogórkami.

W osobnej miseczce mieszamy wszystkie składniki na sos, polewamy nim ogórki i mieszamy. Odstawiamy na 10 minut. Przed podaniem posypujemy nerkowcami, sezamem i listkami kolendry. Sałatka pysznie smakuje zarówno z chlebem, jak i jako dodatek do mięsa czy ryby.

Smacznego!

Przepis i zdjęcie: Anna Chwistek, studiokuchnia.pl

© KUKBUK 2017
Projekt i wykonanie: